Grupurile se constituie printr-o declaratie facuta Presedintelui Parlamentului care cuprinde semnatura membrilor sai, denumirea grupului si componenta biroului. Aceasta declaratie se publica în J.O.C.E. Pentru prima data în Parlamentul European constituirea grupurilor politice a fost decisa la 21 martie 1958 (constituirea lor realizandu-se la cea de-a doua sesiune a Parlamentului European din acelasi an).
Deputatii care nu adera la nici un grup sunt desemnati ca “neinscrisi”.
În cadrul reuniunilor Parlamentului European, deputatii sunt asezati în semicerc pe grupuri politice, cu scopul de a demonstra solidaritatea ideologica.
Fiecare grup politic parlamentar este reprezentat de presedintele sau la Conferinta Presedintilor. În sesiunile plenare, presedintii grupurilor politice exprima pozitiile grupurilor lor.
Grupurile politice au multiple prerogative: beneficiaza de resurse proprii prevazute în bugetul Parlamentului; au propriul secretariat a carui importanta ar trebui întarita; au o participare activa în pregatirea ordinii de zi; au o contributie sustinuta la dezbateri; desfasoara activitati proprii (simpozioane, buletine de informare, etc.); au administratori specializati permanenti atasati pe lânga comisiile parlamentare, contribuind la pregatirea lucrarilor comisiilor.

 

A. Grupul Partidului Popular European si al Democratilor Europeni (PPE/DE)

În ultimele doua legislaturi, PPE a fost principalul grup politic la nivelul Parlamentului European .
În prezent grupul are 264 de membrii în Parlamentul European, ceea ce reprezinta aproximativ 37% din totalul membrilor acestei institutii. Grupul uneste în cadrul sau pe Democrat Crestini, Conservatori si alte partide de centru dreapta din cele 25 de state membre al Uniuni Europene. De altfel trebuie subliniat ca el este si singurul grup din Parlamentul European care are în cadrul sau reprezentanti din toti membri Uniunii.
Presedintele grupului este Hans-Gert Poettering. El se afla la conducerea forului conducator al grupului, care mai contine în afara sa si 8 vicepresedinti si un trezorier. El vorbeste în numele grupului în cadrul dezbaterilor cheie ce au loc în Parlamentul European.
Presedintele grupului beneficiaza în activitatea sa de sprijinul coordonatorilor celor 20 de comitete parlamentare precum si de catre sefii delegatiilor nationale reprezentate în cadrul grupului.
Cerintele operationale ale grupului sunt duse la îndeplinire de catre Secretariatul grupului.
Grupul are o organizatie proprie de tip think-tank – Reteaua Europeana a Ideilor – care aduce în acelasi cadrul formatori de opinie din lumea politicii, afacerilor, societatii academice si civile din europa, pentru a fi dezbatute teme de interes la nivelul Europei.
Grupul a fost fondat în 1953 în cadrul Adunarii comune a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului sub forma unui grup de orientare crestin democrata.
O mare parte din partidele reprezentate în grup fac parte din Partidul Popular European, primul partid transnational de la nivel european.
Scopul principal al acestui grup îl constituie crearea unei Europe mai democratice, competitive si apropiate de cetatenii sai.
Dat fiind faptul ca, dupa cum aratam si mai sus, înca din 1999 grupul este cel mai numeros din cadrul Parlamentului European, el a fost de cele mai multe ori, în comparatie cu celelalte grupuri, în ultimii 6 ani de partea initiativelor câstigatoare la vot în cadrul sedintelor Parlamentului.
Un element important al actualei legislaturi, pentru PPE/DE, este dat si de faptul ca detine sefia în 9 din cele 2 de comitet si subcomitete ale Parlamentului European, 7 din cei 14 vicepresedinti si 3 din cei 5 chestori.

B. Grupul Partidului Socialistilor Europeni (PES)

Pe locul doi ca reprezentativitate în cadrul Parlamentului European se claseaza grupul Partidului Socialistilor Europeni. Acesta are 200 eurodeputati ce provin din 23 de tari membre .
Începând din 5 iulie 2004, liderul grupului PES este eurodeputatul Martin Schulz.
Grupul Socialistilor Europeni (GSE) se revendica ca si continuator al Confederatiei Partidelor Socialiste din Comunitatea Europeana. Socialistii se concentreaza pe încurajarea managementului macro-economic, adâncirea si sporirea strategiei de ocupare a fortei de munca, cresterea coeziunii sociale si raspândirea îmbunatatirilor facute.
În prezent presedintele Parlamentului European este un parlamentar din cadrul PES, spaniolul Josep Borrell. El va detine aceasta functie pentru 2 ani si jumatate urmând sa o cedeze dupa acest interval unui reprezentant al popularilor europeni.
Trebuie notat ca desi se afla pe al doilea loc ca marime în cadrul Parlamentului European, printr-un vot mult mai bine coordonat decât PPE, socialistii au reusit sa aiba câteva succese majore în actualul madat al Parlamentului.

C. Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE)

Al treilea ca marime în Parlamentul European rezultat dupa alegerile din 2004 este Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa. Acesta are 90 de parlamentari care reprezinta 18 tari membre ale Uniunii .
Liderul grupului este Graham Watson. Acesta este ajutat în coordonarea grupului de 5 vicepresedinti.
Coordonarea activitatii grupului este sprijinita de catre Secretariatul General condus de catre Alexander Beels si ajutat de alti doi adjuncti.
Grupul are presedintia a trei din comitetele Parlamentului European. El are si doi vicepresedinti ai acestei institutii.
Grupul reuneste în cadrul sau diferite partide nationale, cele mai multe provenind din Italia, respectiv 4 (Margherita, Radicali, PRI-MRE, Italia dei Valori).
De la începutul mandatului noului Parlament European, ALDE s-a implicat mai ales în dezbateri precum cele legate de extindere, Constitutia Europeana, Directiva REACH si drepturile omului.

D. Grupul Verzilor / Alianta Liberala Europeana (GREENS/EFA)

Pe locul 4 ca reprezentativitate în actualul Parlament European se afla gruparea intitulata „Grupul verzilor / Alianta Liberala europeana”. Aceasta are 42 de eurodeputati proveniti din 13 state membre .
Dupa cum o arata si numele sau, grupul s-a format prin unirea Grupului Verzilor ce cel al Aliantei Liberale Europene.
Principalele obiective ale grupului sunt:
- crearea unei societati europene bazate pe respectul drepturilor fundamentale si a justitiei mediului;
- cresterea libertatii în cadrul relatiilor de munca;
- Crearea unei Europe a oamenilor liberi bazata pe principiul subsidiaritatii.
Presedintia grupului este asigurata de doi eurodeputati, Daniel Cohn-Bendit si Frassoni Monica. Acestia sunt asistati de un prim vicepresedinte si patru vicepresedinti.
Secretariatul general al grupului este condus de catre Vula Tsetsi.

E. Grupul confederal al stângii unitare europene / Stânga verde nordica (EUL/NGL)

Grupul confederal al stângii unitare europene / Stânga verde nordica este al cincilea grup ca marime din cadrul Parlamentului European. El este compus din 41 de eurodeputati proveniti din 16 partide politice si 12 tari europene .
Asa cum o arata si numele, grupul se bazeaza pe o structura confederata, în care ambele parti constituente îsi pastreaza atât identitatea doctrinara cât si politica proprie. El este condus de catre eurodeputatul Francis Wurtz.
Grupul este format din partide de stânga nesocialiste si îsi are originea în coagularea în 1989 a Stângii Europene Unite, formate la acel moment din 4 partide europene.
Grupul promoveaza în cadrul parlamentului European o viziune de stânga asupra Uniunii Europene, dorind o mai mare solidaritate si o crestere a componentei sociale, precum si un respect mai mare ce sa fie acordat mediului.
Secretariatul general al grupului este condus de catre Maria D'Alimonte.

F. Grupul Democratie/ Independenta (I/DG)

Cu 33 de eurodeputati, Grupul Democratie / Independenta se claseaza pe cel de-al saselea loc în Parlamentul European. La conducerea sa se afla doi copresedinti, Jens-Peter Bonde si Nigel Farage .
Si în cazul secretariatului acestui grup exista o conducere bipolara, asigurata de catre Claudine Vangrunderbeeck si Herman Verheirstraten.
Grupul este cel mai nou din cadrul Parlamentului European, fiind constituit la 20 iulie 2004. El incoporeaza eurocritici si eurosceptici. Principalele tinte ale sale în acest moment sunt respingerea Tratatului instituind o Constitutie pentru Europa si opozitia fata de orice forma de centralizare la nivelul Uniunii.
Grupul este compus din eurodeputati ce provin din 10 state membre, cei mai multi din Polonia si Marea Britanie (câte 10).

G. Grupul Uniunii pentru Europa Natiunilor (UEN)

Grupul Uniunii pentru Europa Natiunilor are 30 de reprezentanti în cadrul Parlamentului European, proveniti din 6 state membre .
Grupul are doi presedinti, Brian Crowely si Cristiana Muscardini care sunt ajutati de 6 vicepresedinti. Secretariatul general al grupului este condus de catre Frank Barrett.
Obiectivele cheie pe care acest grup le promoveaza sunt:
- construirea unei Uniunii Europene care respecta particularitatile nationale si pastreaza mostenirea culturala a tarilor membre;
- sustinerea principiului subsidiaritatii;
- locul central al familiei în societate;
- economia Uniunii Europene sa îmbine caracterul de piata cu cel social;
- o mai pronuntata aparare a protectiei mediului

Ce se intampla in UE in ianuarie 2002 ? Click aici
 
       

Parlamentul European - Editura Wolters Kluwer