EURO IN LUME

Utilizarea extinsa a monedei euro în sistemul monetar si financiar international demonstreaza importanta acesteia pe scena mondiala:
- Moneda euro este din ce în ce mai utilizata în cazul emisiunii de titluri de datorie publica si titluri de datorie pentru întreprinderi. La sfârsitul anului 2006, euro reprezenta aproximativ o treime din volumul total de datorii de pe piata internationala, iar dolarul american 44%.
- Bancile mondiale acorda împrumuturi semnificative denominate în euro în toata lumea.
- Euro ocupa locul al doilea printre cele mai comercializate monede pe pietele de schimb valutar, fiind utilizata în aproximativ 40% din tranzactiile zilnice.
- Euro este folosit din ce în ce mai mult pentru facturare si plata în comertul international, nu numai între zona euro si tari terte ci chiar, la o scara mai mica, între tari terte.
- Alaturi de dolarul american, euro este utilizat foarte mult ca o importanta moneda de rezerva pentru urgentele monetare. La sfârsitul anului 2006, mai mult de un sfert din rezervele de valuta externa existente la nivel mondial erau în euro, fata de 18% în 1999. Tarile în curs de dezvoltare se numara printre cele care si-au marit cel mai mult rezervele în euro, de la 18% în 1999 la aproximativ 30% în 2006.
- Mai multe tari îsi gestioneaza monedele nationale prin corelarea acestora cu moneda euro luata ca moneda de referinta.
Statutul monedei euro ca moneda mondiala, la care se adauga marimea si puterea economica a zonei euro, determina din ce în ce mai mult organizatiile economice internationale, precum FMI si G8, sa considere economia zonei euro o entitate de sine statatoare. Acest lucru asigura Uniunii Europene o pozitie mai puternica la nivel mondial.
Pentru a beneficia de pe urma acestei pozitii puternice si pentru a contribui efectiv la stabilitatea financiara internationala, zona euro se exprima din ce în ce mai des ca o singura voce în cadrul unor importante forumuri economice. Acesta este rezultatul strânsei coordonari dintre statele membre ale zonei euro, precum si al colaborarii dintre Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana în timpul reuniunilor internationale pe teme economice.
O serie de tari si regiuni din afara Uniunii Europene sunt înca si mai strâns legate de moneda euro. Datorita stabilitatii sistemului monetar pe care se sprijina, euro a devenit o moneda „ancora” extrem de atractiva pentru aceste tari, în special pentru cele care au încheiat acorduri institutionale speciale cu UE, cum sunt acordurile comerciale preferentiale. Prin raportarea monedelor nationale la euro, aceste state aduc o mai mare siguranta si stabilitate economiilor nationale.
Moneda euro este folosita pe scara larga si în tarile si regiunile aflate în vecinatatea zonei euro, ca de exemplu în sud-estul Europei, în timp ce alte state – Monaco, San Marino si Vatican – folosesc moneda euro ca moneda oficiala în baza unor acorduri monetare specifice încheiate cu UE, putând emite propriile monede euro în anumite limite cantitative.

Ce s-a intamplat in UE in perioada 2004-2006 ? Click aici

Bibliografie

  • Andrew Brociner, Europa monetara. SME, UEM, moneda unica, Institutul European, Iasi, 1999;
  • Christian N. Chabot, Euro, moneda europeana, Editura Teora, Bucuresti, 2000;
  • Nicolae Darie, Uniunea Europeana. Constructie. Institutii. Legislatie. Politici comune. Dezvoltare, Editura MATRIX ROM, Bucuresti, 2001;
  • Mirela Diaconescu, Economie europeana, Editura Uranus, Bucuresti, 2004;
  • Gilles Ferréol, Dictionarul Uniunii Europene, Editura Polirom, Iasi, 2001;
  • Christian Hen, Jacques Léonard, Uniunea Europeana, Editura C.N.I., „Coresi” S.A., Bucuresti, 2002;
  • Ion Ignat, Uniunea Europeana. De la Piata Comuna la moneda unica, Editura Economica, Bucuresti, 2002;
  • Dumitru Miron, Laura paun, Alina Dima, Violeta Bajenaru, Ovidiu Savoiu, Economia integrarii europene, Editura ASE, Bucuresti, 2001;
  • John Pinder, Uniunea Europeana. Foarte scurta introducere, Editura BIC ALL, Bucuresti, 2005;
  • André Száz, Calea unificarii monetare a Europei, Editura Pandora-M, Târgoviste, 2002;