This option will reset the home page of this site. Restoring any closed widgets or categories.

Reset

Rachiu de fructe

Conform legislatiei comunitare din domeniul politicii agricole comune, “rachiul de fructe” este băutura spirtoasă:

(i) produsă exclusiv prin fermentarea alcoolică şi distilarea unui fruct cărnos sau a unui must dintr-un astfel de fruct, bace sau legume, cu sau fără sâmburi;

(ii) distilată la mai puţin de 86 % vol., astfel încât produsul distilării să aibă o aromă şi un gust specifice materiilor prime distilate;

(iii) având un conţinut în substanţe volatile mai mare sau egal cu 200 de grame la hectolitrul de alcool 100 % vol.;

(iv) având un conţinut în acid cianhidric, în cazul rachiurilor de fructe cu sâmburi, de maximum 7 grame la hectolitrul de alcool 100 % vol.

Conţinutul maxim în metanol al rachiului de fructe este de 1000 grame la hectolitrul de alcool 100 % vol.

Cu toate acestea, pentru următoarele rachiuri de fructe conţinutul maxim de metanol este de:

(i) 1200 de grame la hectolitrul de alcool 100 % vol. obţinut din următoarele fructe:

- prune (Prunus domestica L.);

- corcoduşe [Prunus domestica L. subsp. syriaca (Borkh.) Janch. ex Mansf.];

- prune brumării (Prunus domestica L.);

- mere (Malus domestica Borkh.);

- pere (Pyrus communis L.), cu excepţia perelor Williams (Pyrus communis L. cv “Williams”);

- zmeură (Rubus idaeus L.);

- mure (Rubus fruticosus auct. aggr.);

- caise (Prunus armeniaca L.);

- piersici [Prunus persica (L.) Batsch];

(ii) 1350 de grame la hectolitrul de alcool 100 % vol. obţinut din următoarele fructe sau bace:

- pere Williams (Pyrus communis L. cv “Williams”);

- coacăze roşii (Ribes rubrum L.);

- coacăze negre (Ribes nigrum L.);

- scoruşe (Sorbus aucuparia L.);

- soc (Sambucus nigra L.);

- gutui (Cydonia oblonga Mill.);

- boabe de ienupăr (Juniperus communis L. şi/sau Juniperus oxicedrus L.).

Concentraţia alcoolică minimă în volum a rachiului de fructe este de 37,5 %.

Nu are adaos de alcool diluat sau nu.

Rachiul de fructe nu este aromatizat.

Denumirea de vânzare a rachiului de fructe este “rachiu de” urmat de numele fructului, al bacei sau al legumei, cum ar fi: rachiu de cireşe (sau kirsch), de prune (sau şliboviţă), de corcoduşe, de piersici, de mere, de pere, de caise, de smochine, de citrice, de struguri sau de orice alt fruct.

Această băutură poate avea şi denumirea “wasser”, acest nume fiind asociat cu numele fructului.

Denumirea “rachiu de”, urmată de numele fructului, poate fi înlocuită cu numele fructului numai în cazul în care se utilizează următoarele fructe:

- corcoduşe [Prunus domestica L. subsp. syriaca (Borkh.) Janch. ex Mansf.];

- prune (Prunus domestica L.);

- prune brumării (Prunus domestica L.);

- fructe de arbutus (Arbutus unedo L.);

- mere “Golden delicios”.

În cazul în care există riscul ca una dintre aceste denumiri de vânzare să nu fie uşor înţeleasă de consumatorul final, pe etichetă trebuie să apară cuvântul “băutură spirtoasă”, eventual însoţit de o explicaţie.

Denumirea “Williams” este rezervată rachiului de pere produs în exclusivitate din pere din soiul “Williams”.

Când două sau mai multe varietăţi de fructe, bace sau legume sunt distilate împreună, produsul se comercializează sub denumirea “rachiu de fructe” sau “rachiu de legume”, după caz. Această menţiune poate fi completată de numele fiecărei specii de fructe, bace sau legume, în ordinea descrescătoare a cantităţilor utilizate.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.