Sefii de stat si de guvern ai Celor 15 si cei ai noilor zece tari membre ale Uniunii Europene, care se vor integra efectiv din mai 2004, au semnat miercuri (16 aprilie 2003) dupa-amiaza un tratat istoric de extindere in cladirea numita Coloanele lui Atalos de la poalele colinei Acropole din Atena, leagan al democratiei. Fiecare dintre cei 25 de sefi de stat si de guvern ai tarilor semnatare au tinut câte un discurs de circa trei minute fiecare, incepând cu premierul elen, Costas Simitis, a carui tara asigura presedintia semestriala a UE, dupa care reprezentantii plenipotentiari ai fiecarei tari au semnat documentul, dupa Grecia acest lucru fiind facut in ordine alfabetica in functie de numele fiecarei tari in limba sa natala. Insa premierul britanic, Tony Blair, a rupt ordinea protocolara care l-ar fi obligat sa semneze ultimul dintre cei 25, deoarece Marea Britanie echivaleaza in engleza cu denumirea United Kingdom, surse oficiale elene explicând ca a facut acest lucru deoarece dorea sa plece de la Atena in timpul dupa-amiezii, cât mai repede. Majoritatea oratorilor, noteaza AFP, a facut apel la lirism pentru a descrie semnificatia ”istorica” acestui moment. ”Abia azi Zidul de la Berlin s-a prabusit cu adevarat”, a spus premierul olandez, Jan Peter Balkenede. ”Astazi un vis a devenit realitate”, a adaugat el. Tony Blair a subliniat ca acest tratat ”reprezinta o afirmare fundamentala a unitatii”, ca o aluzie la ultimele divergente din cadrul UE in privinta Irakului, ”Libertate, democratie, drepturile omului, solidaritate si responsabilitate sociala, oricare ar fi diferendele care apar intre noi, reprezinta valorile in care noi toti credem”. ”Bun venit in familia europeana”, a lansat si premierul danez, Aders Fogh Rasmussen, care a asigurat anterioara presedintie semestriala a UE si ale carui talente de negociator au permis inceheierea negocierilor de aderare pâna la reuniunea Consiliului European de la Copenhaga din decembrie 2002. ”Iata ca a venit si timpul transformarii Europei”, spunea presedintele francez, Jacques Chirac, ”450 de milioane de europeni se vor aduna in cadrul celui mai vast proiect de integrare ce a fost vreodata realizat prin mijloace pasnice”, a mai spus el, indemnându-i pe Cei 25 sa profite de diferentele existente intre membri si sa foloseasca acest moment istoric pentru a reface fundamentele proiectului politic european.
Cele zece state, care vor mari populatia Uniunii Europene cu 75 de milioane de locuitori, vor adera efectiv la UE in data de 1 mai 2004, cu conditia ca Tratatul sa fie semnat de toate cele 15 state membre. De asemenea, fiecare noua membra va trebui sa ratifice propria aderare.
Pentru textul Tratatului de Aderare apãsati: pentru englezã aici – pentru francezã aici – pentru germanã aici – pentru italianã aici – pentru spaniolã aici. Atentie, fisierul este pdf si are aproximativ 30 de mega.