Comisia Europeană dorește să transforme următorul deceniu în Deceniul digital al Europei. Scopul este o Europă independentă din punct de vedere digital, cu un accent clar pe date, tehnologie și infrastructură pentru o schimbare digitală. Află din acest articol cele mai esențiale informații despre digitalizarea în Uniunea Europeană.
Importanța digitalizării
Pandemia COVID-19 ne-a făcut și mai conștienți de rolul important pe care îl joacă tehnologiile moderne, conectivitatea și securitatea datelor în viața noastră de zi cu zi. Tehnologiile și abilitățile digitale nu numai că ne-au permis să rămânem conectați și să ne facem munca în timpul pandemiei, dar au accelerat și urmărirea coronavirusului și căutarea de medicamente și vaccinuri.
Cu certificatul digital COVID-19 al UE, Comisia, împreună cu statele membre ale UE, a creat un certificat digital care permite călătoriile în siguranță în UE, chiar și în timpul pandemiei corona.
Digitalizarea joacă, de asemenea, un rol cheie în reconstrucția economică a UE. În același timp, utilizarea tehnologiilor digitale aduce o contribuție importantă la protecția climei . Prin strategia sa digitală, Uniunea Europeană dorește ca următorul deceniu să devină „ Deceniul digital” până în 2030.
Protejarea datelor
În fiecare zi, cantități mari de informații, inclusiv date private și personale, sunt transmise prin Internet. Prin urmare, o gestionare de încredere și conformă din punct de vedere legal a datelor, cu respectarea confidențialității, este, prin urmare, mai importantă ca niciodată. În Austria, protecția datelor este ancorată în constituție. Pentru a asigura un nivel ridicat de protecție în întreaga UE, UE a introdus în 2018 o lege uniformă privind protecția datelor – Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) – care se aplică în mod egal în întreaga UE.
Inteligență artificială de încredere
Uniunea Europeană dorește să consolideze răspândirea și dezvoltarea în continuare a sistemelor de inteligență artificială, asigurând în același timp securitatea și drepturile fundamentale ale oamenilor și companiilor. Inteligența artificială de încredere poate aduce multe beneficii, cum ar fi o asistență medicală mai bună, sisteme de transport mai sigure și mai curate, o producție mai eficientă și o energie mai ieftină și mai durabilă.
UE are potențialul de a deveni un lider global în inteligența artificială securizată. Cu un cadru de reglementare puternic bazat pe drepturile omului și valorile fundamentale, UE poate direcționa inteligența artificială în beneficiul oamenilor, întreprinderilor și guvernelor.
Concluzie: Digitalizarea este un aspect primordial
În concluzie, digitalizarea reprezintă un pilon crucial pentru viitorul Uniunii Europene și pentru societatea noastră în ansamblu. Pandemia COVID-19 a evidențiat și mai mult importanța tehnologiei și a datelor în viața noastră de zi cu zi, accelerând nevoia de inovație digitală și conectivitate. În acest context, Comisia Europeană a stabilit obiective ambițioase pentru transformarea următorului deceniu în Deceniul digital al Europei, cu scopul de a face Europa independentă din punct de vedere digital și de a impulsiona o schimbare digitală profundă.
Digitalizarea nu este doar despre tehnologie și inovație, ci și despre protejarea datelor și asigurarea unui cadru legal solid pentru gestionarea acestora. Uniunea Europeană pune un accent deosebit pe protecția datelor, cu implementarea Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR), care asigură un nivel ridicat de confidențialitate și securitate în întreaga UE.